2024.04.27., szombat - Zita napja
search

A Deák-kert bemutatója az Ünnepi Könyvhéten

Az Ünnepi Könyvhéten bemutatkozott Zalaegerszegen, a MImosa kávézóban a Deák-kert irodalmi portál.

 

A könyvheti rendezvények a megnyitó előtt elkezdődtek Zala megyében, így szerdán este a Mimosa Lounge Kávéházban adott számot a munkájáról a Deákkert elnevezésű, a megyei könyvtár égisze alatt ez évben útjára indult szépirodalmi internetes portál. Tóth Imre és Gyenes Imre vetített képekkel mutatta be a portál szerkezetét, amelyben a helytörténet is hangsúlyos helyet kapott, hiszen a korábbi sajtótermékek hírei repítenek Zala múltjába.

Tóth Imre szerkesztő, Varga Zoltán, Balaton László, mögötte Gyenes Imre szerkesztő és Kocsis Tamás a Deákkert internetes szépirodalmi portál bemutatásán Fotók: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A tehetségkutatás és közléshez jutás fontos küldetése a Deákkertnek, ennek szellemében három szerző is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Balaton László szépprózával, novellákkal jelentkezett a portálon. A civilben a Göcseji Falumúzeum munkatársa le sem tagadhatná a természet és a néprajz iránti vonzódását, erről írásai is tanúskodnak, de mint mondta, akik ismerik a foci iránti rajongását, már várnak tőle e témában is írást.

Varga Zoltán verseket mutatott a közönségnek: a zalakoppányi születésű, Zalaegerszegen diplomát szerző alkotó ma Nagykanizsán él, az avantgarde-ban találta meg leginkább a neki megfelelő lírai formákat, de barátok inspirációjára számos groteszk költemény is van a tarsolyában, ezek az idevágó legjobb magyar irodalmi hagyományok nyomán haladnak.

A Vajdaságból érkezett Kocsis Tamás a közművelődésben dolgozik, most épp Zalában. Prózái könnyednek tűnnek, de megélt, továbbgondolt mondandót hordoznak. A portálon A kalapos lány története olvasható tőle.

 

Forrás: Zaol.hu