2024.03.29., péntek - Aguszta napja
search

Kiállítás a Víz Világnapjára készült rajzokból Nagykanizsán

A Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt., a Nagykanizsai Tankerületi Központ, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Kanizsai Kulturális Központ által hirdetett „Víz, víz, tiszta víz” című rajzpályázatra beérkezett pályaművekből készült kiállítás megnyitójára és a pályázat eredményeinek kihirdetésére 2022. március 22-én 15 órakor került sor a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A HSMK galériáját színkavalkáddá varázsoló rajzok elbírálását szakértő zsűri végezte, amely az ötletesség, a színek harmóniája és a látás- és kifejezésmód egyediségét figyelembe véve hozta meg döntését. A zsűri tagjai: Kassainé Szarjas Gertrúd festőművész, pedagógus, Domina Zsóka pedagógus, festőművész és Kósa Veronika reklámgrafikus.

Az eseményt Horváthné Gelencsér Edit konferálta, a nyitóbeszéd Balogh László, Nagykanizsa megyei jogú város polgármesterétől hangzott el, aki többek között elmondta, hogy a világon 1,5 milliárd ember, köztük 500 millió gyermek szenved hiányt ivóvízben. Felhívta a közönség figyelmét arra, hogy a Kárpát-medence lakóiként milyen szerencsések vagyunk vízkészletünknek köszönhetően. A gyerekekhez szólva kiemelte, hogy mennyire hatalmas szerepük van az eljövendő világ alakulásában.

A pályamunkákat 3 korcsoportban (óvodás, alsó tagozatos és felső tagozatos) díjazták. Az óvodás kategóriára 90, az alsó tagozatosra 115, a felső tagozatosra pedig 87 rajz érkezett, így összesen 292 pályamunkát bírált el a zsűri. Az országos elérhetőségű pályázatra 8 óvodából és 20 általános iskolából küldtek be munkákat Nagykanizsáról és vonzáskörzetéből, és még az Alföldről is. A gyerekek oklevelet és tárgyjutalmat kaptak.

„Rajzaikon keresztül betekintést nyerhetünk a gyerekek lelki világába, és az alkotás folyamatában ők is jobban megismerhetik önmagukat, illetve új szemszögből kezdenek el tekinteni a környezetükre. A gyerekek mindig lelkesen fogadják a rajzpályázati lehetőségeket, amelyek teret adnak új témakörök megismerésére, a képzőművészeti önkifejezés megvalósítására, a kis művészek tehetségének kibontakoztatására” – mondta el a megnyitó után Molnár Gabriella, a Rozgonyi Úti Általános Iskola felkészítő pedagógusa.

 „A gyerekeknél van a kulcs abba a zárba, amely a jövő biztonságát fogja biztosítani” – emelte ki a Deák+kert olvasói számára adott nyilatkozatában a 2001-ben alakult Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Benedek Miklós. A környezetvédelmi szakember elmondta, hogy a szervezet megalakulása óta minden évben szerveznek eseményeket a Víz Világnapja alkalmából. Az Egyesület számára nagy öröm, hogy idén is ilyen sok rajz érkezett, mivel az utóbbi időszakban az intézmények gyakran a bezárkózást választották. Benedek Miklós véleménye szerint az ilyen jellegű programokkal hatékonyan lehet megszólítani a gyerekeket, akik fogékonyak a környezettudatosság életszemléletként való elsajátítására. Sokan az ilyen pályázatok kapcsán ismerkednek meg a Víz vagy a Föld Világnapjával, és egy ilyen fordulópont után már másként tekintenek a környezetükre. Elsődleges feladatunk az, hogy a saját környezetünkben, lakóhelyünkön, iskolánkban, lakásunkban éljünk úgy, hogy ott minél kevésbé szennyezzük, terheljük a környezetet. Nem elég csupán a természettel kapcsolatos világnapokon gondolnunk bolygónkra, a cél a környezettudatosság bevezetése a mindennapi életünkbe. A környezetre odafigyelő közösségekben nevelkedett gyerekek saját gyermekeiket is ebben a szellemiségben nevelik majd fel. Az elnök elmondta, hogy korábban rengeteg környezetvédelemmel kapcsolatos rendezvényen, túrán, táborban vehettek részt a gyerekek, azonban az utóbbi időszakban háttérbe szorultak az ilyen jellegű programok. Ugyanakkor a környezettudatos nevelésre szívügyeként tekintő Benedek Miklós az egy hónap múlva esedékes Föld Napját is szeretné közelebb hozni a gyerekekhez. Nagy büszkeség számára, hogy már egy évtizede annak, hogy Nagykanizsa a magyarországi települések közül elsőként csatlakozott a frankfurti székhelyű Európai Klímaszövetséghez, amely tevékenységével a dél-amerikai esőerdők helyzetén igyekszik javítani, illetve célja az európai települések tisztaságának javítása és a környezetbarát életmód hirdetése.

 

                                                                                                                                                            

 

 

                                                                                                                                          Sárdi Mercédesz

Kapcsolódó galéria