2024.04.26., péntek - Ervin napja
search

Kultúrbúcsú a Hold-udvarban

Nemrég egy remek kezdeményezés szemtanúi és résztvevői lehettek azok a szerencsés kiválasztottak, akik részt vehettek az I. Náprádfai Kultúrbúcsún a Hold-udvarban. A költőien hangzó program- és helyszínnév nem véletlen, hiszen a szervező és házigazda Turbuly Lilla költő, író, színikritikus volt, aki barátait, rokonait és alkotótársait látta vendégül náprádfai kertjében egy kis kulturális-jellegű összejövetelre, remélhetőleg hagyományteremtő szándékkal. 

A varázslatos zalai táj látványa mellett a résztvevőket lenyűgözték a környék földrajzi nevei is: Náprádfa, Gutorfölde, Újmajor, Mikekarácsonyfa, Csertalakos, Szentkozmadombja… a kedvező időjárásnak köszönhetően a programok mellett remek kirándulásokat is lehetett tenni ebben az életre kelt földrajzi etimológiai szótárban. Ugyanakkor a hétvégén új földrajzi név is született: a Hold-udvar elnevezés, amely az „ingatlantulajdonos” regényeinek címére utal. A névadó a házigazda testvére, Turbuly Éva levéltáros, történész.

A kulturális program első részében Turbuly Lilla „Villám gazdit keres” című bábjátékát adták elő a zalaegerszegi Griff Bábszínház művészei, Duna Orsolya és Matola Norbert, amit az 1-88 éves kor közötti nézők lelkesen fogadtak a gyümölcsfák alatt berendezett előadótérben. Ezután felolvasás következett: a házigazda a „Náprádfa” című írását olvasta fel, amely Az Alaszkai-öböl című kötetében jelent meg két évvel ezelőtt. Zsubori Ervin az Arnolfini Archívum alapítója és alkotója – a fesztiválon szintén jelen lévő – Lakner Zsuzsa képzőművész kollázsairól írt esszéjét olvasta fel. Gyenes Imre pedig „A füst” című novellájával lepte meg a közönséget.

A Hold-udvar nézőtere egyelőre bezárt, Gigi kutya pedig – akinek pár évvel ezelőtt ugyanúgy sikerült gazdit találnia, mint a darabbéli Villámnak–, visszakapta a birodalmát.

                                                                                                                                         Draskovich Edina

Kapcsolódó galéria