2024.04.20., szombat - Tivadar napja
search

Pécsi Gabriella koszorúzás

Az emléktábla szövege: "Ebben a házban élt és alkotott Pécsi Gabriella 1944. május 7-2006. augusztus 23. költőnő a 'Göcseji tulipán'".
Pécsi Gabriella Életünk nívódíjjal kitüntetett lírikus, nyugdíjba vonulása előtt közel 22 évig, 1979 októberétől 2001 februárjáig könyvtárosként dolgozott a Zala Megyei Levéltár szakkönyvtárában. A költő versei számos irodalmi folyóiratban, heti- és napilapban is megjelentek.

 

Szemes Péter jegyzete:

 

A táblánál

 

 

Hunyorgok a tavaszi fényben. A koszorú szalagját gyűrögetem. Heten állunk a tábla körül. Hetvenöt éves lenne Pécsi Gabi. Jobb, hogy nem látja ezt. A kisvárosi heteket. Akik most miatta jöttek. Akik legalább eljöttek. Megtisztelni a legjelentősebb, Tomiban nyugvó költő emlékét. Azét, akit életében sem tudtak megbecsülni igazán. Mert nem értették, hogyan tudhat orgonául, hogy fakadhatnak lépte nyomán margaréták. Hogyan májusíthatja ki az örök köd honát. Hogyan álmodhat ebben a szürke világban Jeszenyin kékjéről. Hogyan beszélhet Francis Jammes-ról ott, ahol a hexametert sem ismerik. Hiába kérte, nem volt, ki örökbe fogadja. Mivel gyermekeké nem lehetett, versek édesanyja lett. Fák és madarak barátja. Göcseji tulipán, pécsigabiga. Mardos a szégyen. A koszorú szalagját gyűrögetem. Hunyorgok a tavaszi fényben.

 

Szemes Péter

 

 

A kép forrása: www.kozterkep.hu