2022.06.27., hétfő - László napja
search

Beszélgetés D. Varga Ádám színművésszel

 

Az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban működő Apáczai Könyvbarát Kör vendége volt D. Varga Ádám a Hevesi Sándor Színház fiatal színművésze, aki írta és rendezte a „Közel jóhoz” c. darabot. A darab a kortárs versek és zenék feldolgozásából áll, ahol a fő téma a szerelem, az emberi kapcsolatok.
A programon bemutatásra került a fiatal színművész életútja, miközben rövid részeket is láthattunk az előadásból. A vendéggel Jasztrab Istvánné az Apáczai Könyvbarát Kör vezetője beszélgetett:

 

1.    Hogyan indult a pályafutásod?  kezdetek. Mesélj egy kicsit magadról!

A Debreceni Ady Endre Gimnázium drámatagozatos diákjaként érettségiztem, majd elsőre felvételt nyertem a Kaposvári Egyetem Színművész szakjára, osztályfőnököm Cseke Péter, Réczei Tamás és Rusznyák Gábor voltak. Az egyetem alatt kezdtem el basszusgitározni, ennek kapcsán kerültem be a Dante zenekarba. Azóta két albumunk is megjelent már. Szakmai gyakorlatomat először a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban töltöttem, majd a Hevesi Sándor Színházhoz szerződtem.


2.    Versekkel, novellákkal kortárs magyarirodalommal is foglalkozol. Melyik típus áll közelebb hozzád és miért? Van kedvenced?

Az irodalom mindig is érdekelt, még gimnáziumban kezdtem el írni, elsősorban verseket. Majd emelt szinten érettségiztem magyarból, ami tovább növelte az addig megszerzett ismereteimet. Azonban rá kellett döbbennem, hogy a kortárs irodalom nem a tananyag része, ami országunk egyik újabb hiányossága az oktatás terén. Nincs alapvetően kedvenc műfajom, sem művem, úgy mondanám inkább, hogy vannak szeretett olvasmányaim.

3.    Több szerepben is játszottál, Kecskeméten és itt a városban is pl.: Pál utcai fiúk - Richter alakjában még Debrecenben 2007. Ez volt az első komoly megbízás?

Debrecenben még inkább a kezdetek voltak, gimnazista voltam közben, igyekeztem élni a lehetőségekkel. A komolyabb szerepek Kecskeméten kezdődtek. Két gyerekelőadás címszereplője is lehettem, vagy akár a Chicago musical Konferanszié szerepét is eljátszhattam Béres Attila (Miskolci Színház igazgatója) rendezésében.

4.    Hogyan kerültél kapcsolatban a Hevesi Szinházzal? Több szerepben is játszottál pl.: Legyetek jók, ha tudtok című darabban - ahol parancsnok voltál, vagy a Cigánykerék – ahol a Tax nyomozó alakját játszottad. 

A színház keresett meg engem egy szerep kapcsán, végül a darab nem került bemutatásra, viszont rám továbbra is igényt tartottak.

5.    És el is jutottunk a Közel a jóhoz c. darabhoz, amit nem csak megírtál, hanem rendező is te voltál. Mit jelent számodra ez a darab? Kortárs költők versei vannak átdolgozva. Melyik a kedvenced?

A Közel a jóhoz az életem. Ezt nem szentimentális értelemben értem, hanem valóban az. Szüleim és az én történetem a szerelemről, kapcsolatokról.
Kedvencem ebben sincs, de kiemelném Grecsó Krisztián 800 karakter a szerelemről című versét, vagy Petri György-nek a Hogy elérjek a napsütötte sávig művét.

6.    Említsünk meg egy pár szót a zenélésről is. A Dante zenekar basszusgitárosa vagy. A zenélés, hogy jön össze a színházzal? Vannak további tervek a zenekarral?

A zenélés csak tovább tágítja a lehetőségeket a színházban. Ebben az évadban volt a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban egy gyerekelőadás (A jegesmedve szerelMESE), melynek a zenekarunk szerezte a zenéjét.
A színház közelebbi, zenei téren nagyon is képzetlen vagyok, önfejlesztés útján tanultam basszusgitározni.
A tervek között további koncertek és albumok szerepelnek, tudjuk, hogy nem a zenekar lesz az első az életünkben, mert ott van a színház. 

        


A kellemes hangulatú találkozón közvetlen beszélgetésre is lehetőség volt. A csoportból többen tettek fel kérdéseket a színművészhez, gratuláltak a munkájához, és jelezték, hogy szívesen megnéznék az előadást. Örömüket fejezték ki a tagok, hogy személyesen is találkozhattak, megismerték, hiszen olyan témát dolgozott fel, ami a mindennapi életünknek szerves része. 

Vendégünknek köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat, további munkájához sok sikert kívánunk. 

 

Jasztrab Istvánné