2021.11.27., szombat - Virgil napja
search

Vass Tibor 50.

Tóth Arnold

Nyílt titok

 

Nyílt titok, hogy Vass Tibor ma ötven éves. Könyvbemutató, kiállítás. Születésnapi köszöntés. Születésnap, ötven év, feltolul az idő fogalma, tempus, kronosz és kairosz, kronológia és temporalitás, múlt jelen és jövendő. A múzeumi térben, a falakon, és a kötetben gondolatok az időről, annak múlásáról és kitüntetett pillanatairól.

A magamfajta, kronosz és logosz fogalmak mentén nevelkedett, gyűjteménybe gyökereztetett és tényekre, tárgyakra támaszkodó gondolkodású, most e térben kapaszkodót keres. Kapaszkodót az ötveneshez, a kortárshoz, a kór-társhoz. Mert kór-társak vagyunk mindnyájan, akár kronosz, akár kairosz alapon gondolkodunk állandóról és múlandóról, egy-egy képben és szóban összetorlódó korszakokról, évtizedekről, párhuzamos különidejűségekről, dialektikus kortársiasságról. A magamfajtának ez maga a radikális muzeológia. A kapaszkodó kinek a kép, kinek a könyv – neked a látvány, nekem a hangzás, neked a vizuális, nekem a szöveg.

Múlt, jelen és jövő, az ötven év kapcsán legyen az a kapaszkodó, ahogyan Vass Tibor eljátszik a fogalmakkal.

 

Kedves Tibor!

A magam nevében, és a Miskolci Galéria, a Herman Ottó Múzeum nevében is köszönöm, hogy eljátszol a gondolatokkal, szavakkal, képekkel, elektrográfiával, spanyolnáthával, küldeményművészettel, képfőiskolával, Kondorral és Prokofjevvel, és hadd ne soroljam fel most a teljes életművedet, valamennyi társasági tisztségeddel és tagságoddal, díjaddal és kitüntetéseddel. Fogadd gratulációnkat, abban a reményben, hogy ha a jövőben játszóteret, játszótársakat keresel, továbbra is gondolj ránk, galériás és múzeumi kór-társakra. Mert mindannyian tudjuk, hiszen nyílt titok, hogy Vass Tibor ma ötven éves.

*Tóth Arnold múzeumigazgató köszöntője elhangzott a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Rákóczi-házában, 2018. augusztus 8-án, Vass Tibor József Attila-díjas költő, képzőművész 50. születésnapja alkalmából rendezett El, Kondor, pláza, valamint Nyílt, ti, tok című tárlatok megnyitójaként.

 

 

 

 

Tirk Tamás*

Vass Tibor köszöntője

 

Szeretettel köszöntök mindenkit.  Engedjék meg, hogy kedvenc költőm szavait idézve köszöntsem az ünnepeltet: 

KEDVES TIBOR A FALU MÁSIK VÉGÉN!

Az Összefogással Hernádkakért Kulturális Egyesület, valamint HERNÁDKAK Község teljes lakossága nevében tisztelettel és szeretettel köszöntelek születésnapod alkalmából.

Örülünk, hogy Hernádkakot választottátok otthonotoknak. Gratulációnk mellett köszönettel tartozunk neked/nektek, hogy számtalan kötetetek, kiadványotok és egyéb szellemi termékeitek által válik ismertebbé kicsiny településünk.

További sok erőt, energiát, mélyről feltörő, szűnni soha nem akaró ihletet kívánunk további munkásságodra.

Kívánom, hogy a jelen kor magyar nyelvének Kazinczy Ferenceként, ne légy Hernádkak Tompa Mihálya, hanem maradj meg örökké Magyar Nemzetünk sokrétű Vass Tiborának.

Isten éltessen!

 

*Tirk Tamás, az Összefogással Hernádkakért Kulturális Egyesület elnökének köszöntője elhangzott a miskolci Herman Ottó Múzeum Rákóczi-házában, 2018. augusztus 8-án

 

Fotó: Orosz Tamás