2024.04.29., hétfő - Péter napja
search

Kelletlen elrugaszkodás

(reflexiók egy könyvbemutatóra)

 

A Pannon Tükör folyóirat lapszám-bemutatói önmagukban is élményt adnak. Ezt még fokozza, ha kötetbemutató társul hozzá.
Ezúttal Szálinger Balázs „És kelletlen elrugaszkodom” című válogatott versei kerültek terítékre, szeptember 8-án Zalaegerszegen, a Deák Könyvtárban.
A szerzővel a lap főszerkesztője Bubics Tünde, és a főszerkesztő helyettes Nagygéci Kovács József beszélgetett.
A Pannon Tükör idei 3. számának részletezésétől eltekintünk, csak annyit jegyzünk meg, hogy a folyóirat internetes oldalán mindez hozzáférhető, és érdemes felkeresni: https://pannontukor.hu

Szálinger Balázs letett elénk 51 kiváló verset, eddigi termése legjavát. De lehetne ez 102 is. Merthogy karcsú ez a kötet, az életművet tekintve mindenképp. 
A szerző immár harmadik kötetét bocsátja ki magánkiadásban. Kis alakú, zsebbe csúsztatható könyvek ezek, beleférnek egy normál borítékba, és máris landolhatnak a postaládánkban. Balázs ugyanis átvállalja a postaköltséget, ha tőle rendelünk.  Webshop, ugyebár… szóval működik ez a kultúra terjesztésében is. 
Válogatott kötet - de inkább egy metszet. A korai kötetekből éppúgy szerepelnek költemények, mint a legújabból. Szerkesztőtársával, Juhász Tiborral inkább arra törekedtek, egy keresztmetszetet mutassanak föl. Ne a legjobban sikerült versek gyűjteménye legyen – afféle Best of Szálinger – inkább újragondolt rendszere a meglévőknek. 

Persze vannak kihagyhatatlan versek, (Szőlőszínház, Nagyjóuram, Agrostressz-Esztervihar, stb.) ezekhez a szerző nyilván ragaszkodott.
Szálinger elmondta, nem véletlen ez az összefoglaló. Amit maga mögött kíván hagyni, annak reprezentálása a kötet. Merthogy egy ideje érzi már, ha tovább akar lépni, máshogy kell írnia. 

„Mindig, ha valami újba fogtam, akkor sikerültek legjobban a dolgok. – osztja meg velünk tapasztalatát - Tudnám ezt is folytatni, nem mondom, hogy rossz - de nem okoz már örömet.” 
„Akkor mi lesz most?” - teszi fel a kérdést a beszélgető-partner.
„Azt én is szeretném tudni. Még nem tudom.” 
„Kíváncsian várjuk!” – mondja a szerkesztő.
„Az inspirál, hogy én leszek az első, aki megtudom.”
„Ez biztos.” – zárja le a diskurzust. 

-Gyes.-