2024.05.29., szerda - Magdolna napja
search

50 éve tartottak vándorgyűlést Zalaegerszegen

 

 

50 évvel ezelőtt, 1973 októberében rendezték meg Zalaegerszegen a Magyar Könyvtárosok Egyesületének V. vándorgyűlését. A kétnapos eseményt a Megyei Művelődési Központban és a Zala Megyei Könyvtárban tartották, ahol a szakmát érintő aktuális kérdésekről hallhattak előadásokat a könyvtárosok.

 

A rendezvénysorozatra közel kétszázan, az ország számos pontjáról, felsőoktatási intézményekből, minisztériumokból, szak- és megyei hatókörű könyvtárakból, és kisebb településekről érkeztek. Ami a szakmai programot illeti, a megjelentek egyebek mellett beszámolót hallgathattak meg az IFLA (az International Federation of Library Associations and Institutions) 39. kongresszusáról. Erről az MKE elnöke, dr. Székely Sándor tájékoztatott, aki a konferencia fő témájáról, a szekciók tevékenységéről, illetve az új tisztségviselők megválasztásáról is szólt. A vándorgyűlésen dr. Borsa Gedeon, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos főmunkatársa a könyvtártörténeti kutatások problematikáját részletezte. Összegezte, hogyan folyik az OSZK-ban a régi könyvek feltárása, bibliográfiai számbavétele, ugyanakkor a munkák során tapasztalt nehézségekről is szót ejtett. Dr. Makkai László, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főmunkatársa a könyvtártörténeti kutatások módszertani kérdéseit foglalta össze. Kitért például arra, hogy a kutatásban hogyan alkalmazható a statisztikai módszer. Kéki Béla a könyvművészet kialakulásáról tartott előadást. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy a könyvművészetet nem szabad pusztán könyv- és könyvtártörténeti, nyomdatörténeti és -technikai szempontból vizsgálni, hanem fel kell tárni a művészettörténeti vonatkozásokat is. Méltatta Kner Imre és Tevan Andor munkásságát, valamint ismertette a jelentősebb könyvművészek tevékenységét.1 Egyfajta kultúrtörténeti csemegének számított Mona Ilona előadása, melyben a magyar zeneműkiadás 1774 és 1867 közötti történetét tekintette át.

A szakmai töltekezés mellett a szervezők lehetőséget adtak a kikapcsolódásra, a térség megismerésére, ezért a könyvtárosoknak kirándulásokat szerveztek. Ezek egyikén Egervár, Türje, Zalaszentgrót, Kallósd, Nagykapornak és Zalaegerszeg nevezetességeivel ismerkedhettek a vendégek. A másik túra útvonala Bödére, Dobronhegyre, a Kandikóra és Göcsej szívébe, Novára vezetett.

S milyen visszhangja volt a szakmai tanácskozásnak? A Könyvtáros szeptemberben már előzetesen lehozta a vándorgyűlés programját,2 majd a szakfolyóirat decemberi számában a megyei könyvtár igazgatója, Németh László írt a rendezvénysorozatról.3 A gyűlésről a megye napilapja, a Zalai Hírlap is beszámolt október 26-i számában. Az összeállításban a rendezvénysorozat zalai vonatkozásairól írtak, s kiemelték, nemcsak a hazai, a megyei könyvnyomtatás is kerek évfordulóhoz érkezett. 1573-ban, azaz négyszáz évvel korábban ugyanis Alsólendván, a történelmi Zala megyében bukkant fel a híres protestáns nyomdász, Hoffhalter Rudolf, aki Kultsár György alsólendvai prédikátor több könyvét is kinyomtatta. A tudósításban hírt adtak még arról, hogy a vándorgyűlés ideje alatt a megyei könyvtárban egy kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők: a tárlaton a zalai nyomdatörténet kezdetét mutatták be a korszakból származó relikviákkal, nyomtatványokkal együtt.4 A Zalai Hírlap megkeresésére Németh László igazgató a vándorgyűlés befejezése után értékelte az eseménysorozatot. Az intézményvezető szerint a tanácskozás a könyvtári élet jelentős fóruma volt. A cikkben az MKE zalai csoportjának megalakulásáról, célkitűzéseiről is tájékoztatott, miközben úgy vélte, az előadások egyaránt tágították a szakmai és az általános műveltséget.5

 

____________________________________________________________

1 Németh László: A könyvtáros egyesület ötödik vándorgyűlése. - In: Könyvtáros. 23. évf., 12. sz. 1973. december, 733.p.

2 A könyvtáros egyesület zalaegerszegi vándorgyűlésének programja. - In: Könyvtáros. 23. évf., 9. sz. 1973. szeptember, 543. p.

3 Németh László: A könyvtáros egyesület ötödik vándorgyűlése. - In: Könyvtáros. 23. évf., 12. sz. 1973. december, 733.p.

4 A könyvtárosok V. vándorgyűlése Zalaegerszegen. - In: Zalai Hírlap. 29. évf., 251. sz. 1973. október 26., 1. p.

5 A könyvtári élet jelentős fóruma volt. - In: Zalai Hírlap. 29. évf., 259. sz. 1973. november 4.,  7. p.

 

                                                                                                              Szakál Eszter

 

 

 

Kapcsolódó galéria