2024.04.25., csütörtök - Márk napja
search

Bauer Barbara a DFMVK Apáczai Csere János Tagkönyvtárában

 

A 93. Ünnepi Könyvhét alkalmából - június 9-én - a DFMVK Apáczai Csere János Tagkönyvtár vendége volt Bauer Barbara író, újságíró a magyar kortárs irodalom kiemelkedő alakja, aki köteteiben személyesen szólítja meg olvasóit. Ha az ember kezébe veszi regényeit, nem tudja szinte letenni, úgy érzi, hogy egyszerre tanít, ismeretet terjeszt és gyönyörködtet.

Nagy öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy beszélgethettem az írónővel életéről, munkásságáról. Mint kiderült, az írónő Etyeken él, ott nőtt fel, főiskolai évei Budapesten folytatódtak, ahol megszerezte diplomáit. Ezek után egy titokzatos szakmát választott, melyet majdnem két évtizedig végzett. Ennek az időszaknak az eseményeit, tapasztalatait később született könyvében le is írja. A kötet címe: Légikisasszonyok.

Könyveire jellemző, hogy nagyon élvezetes, könnyen olvasható stílusban ír. Látszik, hogy sok kutatás előzi meg a mű létrejöttét, mivel nagyon részletesen mutatja be az adott történelmi kort, a mindennapok hétköznapjait.

Először is beszélgettünk arról, hogy hogyan születnek meg a regényei. Egyszer csak jön egy ötlet, és ezt kezdi kibogozni, vagy pedig a történet van meg hamarább, és e közé építi fel a regény szereplőit, helyszíneit, részleteit.

Majd a kutatási munkákról beszélgettünk. Szerettem volna megtudni, hogy ebben az internetes világban mennyire veszi igénybe az írónő az anyaggyűjtéshez a könyvtárakban és levéltárakban található dokumentumokat. A történeteire jellemző, hogy mindegyik a múlttal, a történelem nagy pillanataival foglalkozik. A családjában is fontos szerepet játszik a múlt, amit több kötetében is megjelenít.

A könyveknek a borítói is stílusosak, az ember rögtön a kezébe szeretné venni őket és olvasni a tartalmát. Szinte kapunk egy képet a regényről.

A következő percekben sorra vettük megjelenési idő szerint a köteteket, melyről röviden hallhattunk a regényre, történetre vonatkozó érdekességeket. Például a Porlik, mint a szikla c. kötet megírása előtt az írónő, hogy hitelesen tudjon a témával kapcsolatban írni, elvégzett egy szakmunkásképzőt, ahol pék szakon bizonyítványt szerzett.

Az élet hangja c. kötetéből pedig megismerhettünk Ocskay László századost, aki életét kockára téve védte meg a zsidókat Magyarországon a holokauszt idején, és akiről oly keveset tudunk.

A fekete rózsa c. regény címe is fura, hiszen a fekete rózsa elég ritka.  De megtudhattuk a beszélgetésből, hogy mit is takar ez a szó, mivel sokrétűen kapcsolódik a történethez.

Most élsz c. regényéből a hatvanas évek zenészének Máté Péternek az életét ismerhetjük meg.  Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk, melyről részletesen az alábbi video meghallgatásával kapunk választ.

A video linkje: https://www.youtube.com/watch?v=rB5D-25U-Vc

A kellemes hangulatú találkozó végén a dedikálásra és közvetlen beszélgetésre is lehetőség volt. A jelenlévők közül többen tettek fel kérdéseket az írónőhöz, gratuláltak a munkájához. Örömüket fejezték ki, hogy személyesen is találkozhattak, megismerhették, hiszen nagyon kedvelik az írásait.

Vendégünknek köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat, további munkájához sok sikert kívánunk.

 

Jasztrab Istvánné

könyvtáros