2024.04.23., kedd - Béla napja
search

József Attila Városi Versmondó Verseny

A József Attila Városi Tagkönyvtár 52. alkalommal rendezte meg a könyvtár névadójáról elnevezett versmondó versenyt 2022.03.25-én.
Az irodalmi megmérettetés évről évre a kora tavaszi programok egyike, mely a városi és a környékbeli általános iskolák tanulói körében kerül meghirdetésre. 
Ez évben 9 iskola 25 diákja nevezett be a versek versenyszerű előadásába.  
A bírálatot végző zsűri, ez irányú szakmai tevékenységük alapján kerültek felkérésre:
-Bischofné Hesinger Katalin, a „Salla” Művelődési Központ és Könyvtár művelődésszervezője, költő és előadóművész
-dr. Gyenes Imre, író, irodalmi szerkesztő, könyvtáros, a Deák-Kert irodalmi portál szerkesztője
-Wágner Dávid a Faludi Ferenc Könyvtár könyvtárvezetője, gyermekkönyvtáros
A rendezvényt Velkey Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Humánigazgatási Osztályának osztályvezetője nyitotta meg, aki köszöntő beszédében méltatta e népszerű, nagy múltú kezdeményezést, a versmondás, valamint a költészet fontosságát, utalva annak napjainkban kissé háttérbe szorult szerepére.
A szervezők a magyar költészet egyik legnagyobb alakja által írt versek között tallózva választották ki a kötelezőként kínált költeményeket, melyek előadásával kezdetét vette a verseny. Az 5-6. osztályosok József Attila: „Tavasz van! Gyönyörű!”, míg a 7-8. osztályos diákok a költőóriás „A csodaszarvas” című művét szavalták el.

A szabadon választott költemények sorában hallható volt többek között: Petőfi Sándor: Reszket a bokor, mert…, Szabó Lőrinc: Pocsolyák, Dsida Jenő: A sötétség verse, József Attila: Mama, Nemes Nagy Ágnes: Jeromos a remeterák, Romhányi József: Parainesis, melyet egy légy intéz leendő fiához, Móra Ferenc: A gavallér zsiráf című verse.

A bíráló bizottság a szükséges szempontokat figyelembe véve hozta meg a döntését, majd elismerő szavak kíséretében adta át a díjakat.
Az 5-6. osztályos versmondók közül első helyezést Hidas Benkő (Eötvös József Általános Iskola), a második Véber Dominik (Zrínyi Miklós Gimnázium), a harmadik Rozmán Dávid (Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola) diákja érte el.
A 7-8. osztályosok csoportjában Süle Zsolt (Egervári László Általános Iskola Zalaszentiváni Tagiskolája) bizonyult a legjobb előadónak, a másodikként Zalavári Lola (Belvárosi Dózsa György Kéttannyelvű Általános Iskola), harmadikként Bakonyi Ádám (Ady Endre Általános Iskola) került a legjobbak közé.

A zsűri Sebők Annamáriát különdíjban részesítette, aki az Egervári László Általános Iskola képviseletében érkezett.

A vándorserleget a Dózsa György Általános Iskola csapata immár harmadik alkalommal (2017 és 2019 után) érdemelte ki, így véglegesen a birtokukba került.

A verseny megyei fordulója a Deák Ferenc Megyei Könyvtár falai között zajlik majd 2022. április 9-én, melyre a városi megmérettetésről négy tanuló kap lehetőséget az újabb verses bemutatkozásra: Hidas Benkő, Véber Dominik, Süle Zsolt, Zalavári Lola.

Felemelő órákat élhettek meg, akik hallották és látták a felkészült, lelkes előadásokat, melyek tükrözték a szerzők iránti tiszteletet, a versek tartalma révén a személyes érintettséget, átérezve az immár hagyománnyá vált irodalmi rendezvény küldetését és célját.

Török Irén

Kapcsolódó galéria