2024.04.30., kedd - Katalin, Kitti napja
search

Nádas Péter kapta az Aegon Művészeti Díjat

Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban az Aegon Művészeti Díj nyertese

„Az idei a tizenharmadik Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.
2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán erős volt a líra és erősek a női szerzők. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – kötetei versenyeztek a díjért. A díjazott szerzőnek járó nettó hárommillió forint fölött évente több tízmillió forint értékű média- megjelenést hoz a Díj a nyertes mű, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára.
Nádas Péter… könyve … sok műfajú nagypróza – memoár, családregény, mikrotörténetek, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdekli – hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges, vagy akaratlagos és rendezett módon?
A regény ideje a szerző életének első 14 éve, a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka, 1942- 56 között. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.
Az Aegon Művészeti Díj irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 10-én 19 órakor a Katona József Színházban, az estet Máté Gábor rendezi.”

Forrás: KULTter.hu