2024.04.25., csütörtök - Márk napja
search

Péntek Imre 80 éves

Péntek Imre József Attila-díjas költő, kritikus, újságíró 2022. február 27-én töltötte be 80. életévét. Ez alkalomból a József Attila Városi Tagkönyvtár március 7-én irodalmi estet szervezett, ahol a költő barátai, tisztelői körében emlékezett vissza az elmúlt évekre.

Az ünnepeltet elsőként Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte.  Beszédében méltatta Péntek Imre életművét és hangsúlyozta, hogy Imre (bár nem zalaegerszegi születésű) az évek során (2003 óta él Zalaegerszegen) igazi lokálpatriótává vált, aki nemcsak költészetével tett sokat a városért, hanem irodalomszervező tevékenységével - gondoljunk például a Pannon Tükör című kulturális folyóiratra vagy a Vitrin Művészeti Egyesületre-, és irodalmi estek, kiállítások szervezésével is.

 Az esten Cserta Gábor és Takács László, két székesfehérvári előadóművész tolmácsolásában Péntek Imre megzenésített versei csendültek fel. Sajnos az orosz-ukrán háború okán nagyon aktuális volt a „Szigetek” című vers: „Állunk a félelem falánál”, majd a későbbiekben a Nagy Gáspár emlékére írt Szalmaszál című Péntek Imre verset és Győri László: Édesanyám gyújts világot! című versét hallhatták a megjelentek.

Csontos János- Szabó Mihály portréfilmjéből - mely az Írókorzó című sorozat keretében készült - részletesen megismerhettük Péntek Imre életútját, irodalmi munkásságának fontosabb állomásait. Csontos János beszélgetett a pályakezdésről, annak nehézségeiről, a lenti gimnáziumban eltöltött tanári évekről, a Székesfehérváron végzett irodalomszervező tevékenységéről, a Vörösmarty Társaságról, és a zalaegerszegi évekről, ahol nemcsak költőként, hanem szerkesztőként is jelentőset alkotott. Felkarolta és bemutatta a helyi tehetségeket a Pannon tükör című folyóiratban, ahol országosan elismert kiválóságok munkái is megjelentek.

 A filmben színművészek előadásában több Péntek Imre vers is elhangzott.

Az ünnepelttel Mohai V. Lajos József Attila-díjas költő, irodalomtörténész beszélgetett a költészetről, a magyar költészetről, kedvenc költőkről, Arany Jánosról, tervekről, a múlandóságról. Kiderült, hogy Péntek Imre számára (és Mohai V. Lajos számára is) Weöres Sándor a „csúcs”.

Az irodalmi műsor végén egy kedves gesztusra került sor, Preisz József órásmester egy visszafelé járó órával ajándékozta meg Imrét, majd kötetlen beszélgetés zárta a baráti hangulatú születésnapi megemlékezést.

Az életműnek még koránt sincs vége, de a 80 év méltó megkoronázása volt Péntek Imre március 15 - e tiszteletére kapott magas állami kitüntetése: Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott, melyhez ezúton is gratulálunk!

Kedves Imre, érdeklődve várjuk az Ünnepi Könyvhétre tervezett önéletrajzi könyv megjelenését!

 

                                                                                                      Kereki Judit