2024.03.29., péntek - Aguszta napja
search

A Magyar Próza Napja

A Magyar Írószövetség Választmánya kezdeményezte, hogy Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük Kárpát-medence-szerte a Magyar Próza Napját.

A Magyar Írószövetség Választmánya – a 2017. november 13-i ülésén hozott döntése értelmében – kezdeményezte, hogy 2018. február 18-án, Jókai Mór születésnapján első ízben, majd attól kezdve minden évben ezen a napon rendezzék meg Kárpát-medence szerte a Magyar Próza Napját.

Mindannyian tanúi vagyunk annak, hogy a szintén a Magyar Írószövetség kezdeményezésére első alkalommal 1964. április 11-én megünnepelt Magyar Költészet Napja az évtizedek során milyen jelentősen hozzájárult a magyar verskultúra fejlődéséhez, a költészet társadalmi megbecsüléséhez.

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünnepének a megünneplésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez. Emellett Jókai Mór volt az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki írói és szerkesztői munkásságából élt, közéleti szerepeit is íróként viselte. A maga korában műveit számos nyelvre lefordították, és világszerte elismeréssel fogadták, nagyra értékelték. Művei itthon és külföldön egyaránt népszerűek voltak az olvasók és az irodalmárok körében, könyvei szinte máig példátlanul nagy számban kerülnek kiadásra és fogynak el.

Ugyanakkor a február 18-án megrendezésre kerülő Magyar Próza Napja a tavaszi könyves szezon méltó nyitánya lenne, amely kellő távolságban van más nemzeti és kulturális ünnepeinktől, nem kell attól tartani, hogy egybemosódik pl. a Költészet Napja vagy más nevezetes közösségi esemény megünneplésével, mint a korábban a sajtóban is megjelent dátumok.

Szeretnénk, ha kezdeményezésünk mielőbb ismertté és elfogadottá válna a kulturális kormányzat és az irodalmi élet jelentős szereplői körében, hogy a rendelkezésünkre álló, viszonylag rövid határidő ellenére közös összefogással már első alkalommal méltó módon rendezhessük meg az eseményt. Mindennek a koordinálására és lebonyolítására a Magyar Írószövetség vállalkozna. Bízunk benne, hogy ez a szép jövő előtt álló irodalmi ünnep jelentősen hozzájárul majd a magyar prózairodalom eredményeinek és a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.

A Magyar Írószövetség Elnöksége és Választmánya

Forrás: Magyar Írószövetség